Enkele opmerkelijke spinnensoorten

Opmerkelijke soorten

De wereld van de spinnen is ongelooflijk groot en gevarieerd, enkele opmerkelijke spinnensoorten zijn:


David Bowie (Heteropoda davidbowie)


Deze jachtkrabspin is in 2008 door bioloog Peter Jäger vernoemd naar popster David Bowie om aandacht te vragen voor bedreigde spinnensoorten. Er zijn nog verscheidene andere spinnensoorten vernoemd naar bekende persoonlijkheden.

Goliath vogelspin (Theraphosa blondi)


De goliath vogelspin is de grootste vogelspin en één van de grootste spinnensoorten die ons bekend is. Bovendien is het één van de meest iconische spinnensoorten, met wat voor veel mensen een angstaanjagend uiterlijk is. Toch is deze soort redelijk ongevaarlijk voor mensen en zou bijna nooit kiezen ons te bijten.

Giant huntsman spider (Heteropoda maxima)


Qua pootspanwijdte is dit de grootste spinnensoort ter wereld, en sinds zijn ontdekking in 2001 is de spin snel uitgegroeid tot één van de bekendere soorten.

Zwarte weduwe (Latrodectus mactans)


Alleen de naam al doet veel mensen rillen, een bekende soort die berucht is om haar gif. Een beet gaat door het gif na enige minuten hevig pijn doen en kan dan gepaard gaan met andere ziekteverschijnselen. Een fatale afloop is wel beschreven, hoewel dit geenszins zo vaak voorkomt als in media wordt gesteld.

Australische tunnelspin (Atrax robustus)


Deze spin die rond Sydney voor komt is omwille van zijn dodelijke beten en snelheid één van de gevaarlijkste, en volgens sommige kenners de gevaarlijkste spin ter wereld.  Al meerdere malen is deze spin voor mensen fataal geworden.

Vioolspin (Loxosceles reclusa)


Deze huisspin is erg berucht in de Verenigde Staten, en er worden veel meldingen van beten gemaakt. Veel van deze meldingen zijn echter waarschijnlijk overdrijvingen of niet de schuld van de vioolspin zelf.

Waterspin (Argyroneta aquatica)


De waterspin is de enige spin die vrijwel permanent onder water leeft, en hier een met lucht gevuld, duikerklok-achtig web bewoont. Zijn beet kan zeer pijnlijk zijn en deze unieke spin komt ook in Nederland en België veel voor.

Kalkmijnspin (Atypus piceus)


Een spin die leeft in zuidelijk Limburg en lange tunnels graaft die hij verstevigt met zijn web. Bijna zijn hele leven verblijft deze spin in zijn schuilplaats.

Herfstvuurspin (Eresus cinnaberinus)


Deze kleurrijke spin komt ook in Nederland voor en heeft door zijn rode achterlijf met zwarte stippen iets weg van een lieveheersbeestje.

Myrmarachne


Spinnen van dit geslacht vermommen zich door hun aparte lichaamsbouw als mieren om zo dichter bij hun prooi te kunnen komen. Sommige soorten van dit geslacht gaan zelfs zo ver dat ze gedragspatronen, zoals het lopen over de rand van bladeren, imiteren van de mieren.

 

Bron: Wikipedia