Koester de spinnen in huis

Zo tegen het najaar is het spinnentijd.  Uit alle hoeken en gaten kruipen ze naar binnen. Waar komen ze vandaan en hoe komen we ervan af? Of moeten we dat niet willen? Peter van Helsdingen, spinnendeskundige bij Naturalis, ontwart het spinnenweb.

Op de hooiwagen na, die altijd de hoekjes van onze plafonds boven tuinhek en hortensia verkiest, leven de meeste spinnen tijdens de lente en de zomer buiten. In het voorjaar vooral als eitjes, in de zomer als babyspinnetjes. Zeker bij een warme winter en een zomer met veel zon, kunnen er dat al snel heel veel worden. De eieren van vrijwel alle vorig jaar herfst bevruchte spinnen hebben de winter immers overleefd. Net als muggen, vliegen en motten. “Als de nachten kouder worden en wij de verwarming aanzetten, willen de vrouwtjes naar binnen. De mannetjes gaan erachteraan om te paren”, legt Van Helsdingen uit.

Mannetje is prooi


Vandaar dat we in dit seizoen zoveel spinnen zien. Ze rennen door het huis in de hoop ‘de liefde van hun leven’ te vinden. Voor de mannetjes niet zonder gevaar. De vaak grotere vrouwtjesspin ziet het amoureuze kleinere mannetje regelmatig voor een prooi aan en ook nadat de daad is volbracht, loopt het kereltje kans op een vroegtijdige dood. Een aantal vrouwtjesspinnen staat erom bekend het mannetje na de bevruchting op te eten, zodat hij als voedsel voor zijn eigen nageslacht dient.

Giftig


“Maar voor mensen zijn de spinnen in Nederland niet gevaarlijk”, zegt de spinnendeskundige. “Ze zijn weliswaar giftig, maar de hoeveelheid gif is bijzonder klein. Spinnen zijn jagers en moeten hun prooi snel kunnen verlammen. Die prooi is echter meestal een mug of een vlieg. Spinnen eten alleen levende insecten. Lokdoosjes neerleggen met een giftig aas heeft dus geen zin. Persoonlijk vind ik dat ook nergens voor nodig. Spinnen zijn ons niet tot last, zoals muggen of vliegen. Sterker nog, ze zorgen dat we van die irritante andere insecten afkomen. Met meer muggen en vliegen dan andere jaren is het dus alleen maar handig dat we ook meer spinnen hebben.”

Bijten


Hij begrijpt niet helemaal waarom zoveel mensen bang voor spinnen zijn. “Wil je een spin je huis uit hebben, pak dan gewoon een glas en een stuk karton en zet het diertje buiten neer. Ik heb veel spinnen vastgehouden en ze voelen bijten, maar onze huid is te dik. Een enkele uitzondering kan wel door de huid heen bijten – bijvoorbeeld de Florentijnse muurspin –  maar in principe is de mens geen prooi. Als je wordt gebeten, komt dat door je eigen onhandigheid. Bijvoorbeeld doordat de spin in de verdrukking komt.”


Bron: Telegraaf