Hoe gevaarlijk is de spin die in Rijnsburg rondkruipt?

De spin die in Rijnsburg rondkruipt is de phoneutria boliviensis. De spin behoort tot de familie van de kamspinnen (Ctenidae) en is zeer giftig. Lees hier alles wat je moet weten over de Rijnsburgse gifspin.

1. Hoe ziet het beest er uit?
Phoneutria boliviensis is een zeer giftige spin die behoort tot de familie kamspinnen (Ctenidae). Kamspinnen komen oorspronkelijk niet voor in Europa, maar leven vooral in Zuid- en Midden-Amerika. Kamspinnen hebben kleine witte stippen en een soort kammetjes op de poten. De beesten zijn herkenbaar aan hun grote ‘kaken’. Veel soorten zijn erg agressief en daarnaast zeer giftig.

ZIE OOK: Extreem giftige spin kruipt door Rijnsburg

De vrouwelijke exemplaren bereiken een lichaamslengte van ongeveer 4 centimeter en kunnen een spanwijdte hebben van meer dan tien centimeter. Het mannetje blijft ongeveer een derde kleiner. De lichaamskleur is bruin, de bovenzijde van het kopborststuk en het achterlijf zijn in de lengte gestreept.

2. Hoe gevaarlijk is de spin?
De kamspin staat in de top 10 van meest gevaarlijke spinnen ter wereld. Een beet van de spin kan binnen zes uur dodelijk zijn. Toch is het merendeel van de beten ongevaarlijk. Slechts in 1 procent van de gevallen is het ernstig en kan het leiden tot de dood. In 90 procent van de gevallen leidt het slechts tot een lichte zwelling van de plek van de beet.

Bij bananenimporten uit die landen, of in dit geval bloemimporten, komen ze soms per ongeluk mee omdat ze in bomen leven. Vandaar de ook wel gebruikte benaming bananenspin. Dat is overigens een verzamelterm voor meereizende spinnen.

De Rijnsburgse gifspin kan niet zwemmen. Naar verluidt zit hij of zij in de buurt van een sloot, daar zou de spin dus niet overheen komen.

3. Wat moet je doen bij een beet?
Als je wordt gebeten moet je naar de huisarts. Er is in Nederland een antiserum aanwezig, dat ligt in Utrecht. Als je gebeten wordt, zie je binnen 6 uur symptomen en dan heb je hier altijd op tijd een antiserum.


Bron: rtlnieuws